Imprezy plenerowe darzone są szczególnym zainteresowaniem członków naszej OSEiR. Relaks, dobra zabawa i potrawy godne naszego podniebienia skłoniły sekcję do spotkania poszerzonego o członków innych ognisk.

Akces zgłosiła grupa 5 -ciu osób z Węgorzewa i zespół 25 osób z Gołdapi. Zjazd "gwiaździsty" odbył się 6-ego września 2018 roku w gospodarstwie agroturystycznym pp. Paszkiewiczów w Wilkasach. Nasza przewodnicząca Teresa Paszkiewicz dołożyła wielu starań by spotkanie miało odpowiednią oprawę. Ponieważ mamy rocznicę odzyskania niepodległości przez naszą ojczyznę to stworzyło okazję do uświetnienia jubileuszu. Chcieliśmy to zrobić bez zbytniego zadęcia i typowej rocznicowej akademii. Teresa i Lucyna Łukasik stworzyły 20-to minutowy montaż poetycko-muzyczny.Każdy z uczestników otrzymał teksty pieśni i brał czynny udział w śpiewie. Tekst słowny ograniczony był do minimum. Z dużym sentymentem wracaliśmy do pięknych kart naszej historii. W sumie blisko 100 osób bawiło się ze wzruszeniem. Gospodarze uraczyli nas potrawami regionalnymi min. dzyndzałkami (pierogami) z gęsiną. Pan Andrzej opowiadał o swojej pasji czyli tajemnicy nalewek które będzie już produkował po uzyskaniu długo oczekiwanej koncesji. Impreza to już któraś z kolejnych, nawiązująca do poszerzenia kontaktów z sekcjami naszego, warmińsko-mazurskiego oddziału ZNP. Sekcje z Kętrzyna, Iławy, Augustowa były u nas a rewizyty były równie udane.

Każdy z uczestników otrzymał też okolicznościowy, niepodległościowy plakat jako pamiątkę. Nasze koleżanki Czesia Masiejczyk, Roma Palińska,
Hania Szałtanowicz i wiele innych prowadziły loterię której dochód zasili niezbędne potrzeby sekcji. Dziękujemy wszystkim uczestnikom za piękną atmosferę dającą uśmiech nam emerytom.

tekst i zdjęcia: Mirosław Dawidowicz

{gallery}Patriotycznie_z_ZNP{/gallery}