Wiadomości z Zarządu Głównego

zgznp

Związek Nauczycielstwa Polskiego
  1. Od 1 stycznia 2024 roku minimalne wynagrodzenie za pracę w Polsce wzrosło do 4242 zł brutto. Dlatego niektórzy nauczyciele otrzymują wyrównanie z tytułu niższego uposażenia niż przewidują przepisy prawa pracy. Są jednak samorządy, które sygnalizują chęć potrącania wypłaconych dodatków wyrównawczych w momencie wejścia w życie zapowiadanych przez rząd podwyżek dla nauczycieli. Dlatego Związek Nauczycielstwa Polskiego przygotował opinię prawną w tej sprawie. Zgodnie z nią, takie potrącenie z wynagrodzenia pracownika może nastąpić tylko za jego zgodą wyrażoną na piśmie!  Opinia ZNP ws. potrącania wyrównań wypłaconych w związku z nieosiąganiem przez nauczycieli stawek minimalnego wynagrodzenia w kontekście następczej podwyżki wynagrodzeń zasadniczych nauczycieli 1.            Projekt rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej (dalej – r.zm.r.płac.) zmieniającego tabelę w rozporządzeniu płacowym nauczycieli, określającej stawki minimalnego wynagrodzenia zasadniczego,... View Article

The post Opinia ZNP ws. potrącania wyrównań appeared first on ZNP.

2. Związek Nauczycielstwa Polskiego opowiada się za jak najszybszą wypłatą podwyżek dla nauczycieli z wyrównaniem od 1 stycznia br. Dlatego z uwagi na kalendarz prac legislacyjnych Związek zakończył dziś etap uzgodnień projektu rozporządzenia płacowego MEN, aby nauczyciele mogli już w marcu otrzymać obiecane podwyżki z wyrównaniem od 1 stycznia. Podczas dzisiejszych rozmów przedstawiciele ZNP zaproponowali: – przesunięcia w ramach budżetu przeznaczonego na podwyżki dla nauczycieli, aby zwiększyć wynagrodzenie zasadnicze nauczycieli mianowanych (poprzez zwiększenie udziału płacy zasadniczej w ogólnym wynagrodzeniu nauczycieli mianowanych do 70 proc.). Wg ZNP jest to konieczne, ponieważ propozycja płacowa MEN oznacza, że różnica pomiędzy wynagrodzeniem zasadniczym nauczyciela początkującego a mianowanego wyniesie tylko 149 zł; – wznowienie rozmów przed 1 września br. o wzroście wynagrodzeń nauczycieli ze szczególnym uwzględnieniem... View Article

The post Zakończyła się druga tura rozmów z MEN – komunikat ZNP 8.02.2024 appeared first on ZNP.

3. 8 lutego o godz. 10:00 odbędzie się na wniosek ZNP druga tura negocjacji płacowych z MEN na temat propozycji ZNP zwiększenia udziału płacy zasadniczej w ogólnym wynagrodzeniu nauczycieli początkujących i mianowanych. 1 lutego 2024 r. odbyło się pierwsze spotkanie uzgodnieniowe projektu rozporządzenia płacowego MEN z udziałem kierownictwa resortu edukacji oraz przedstawicieli oświatowych związków zawodowych. ZNP reprezentowali: prezes ZNP Sławomir Broniarz, wiceprezes ZG ZNP Urszula Woźniak oraz członkowie Zarządu Głównego ZNP Krzysztof Baszczyński, Elżbieta Markowska, Adam Młynarski i Edyta Książek. Natomiast ze strony MEN w spotkaniu uczestniczyli minister edukacji Barbara Nowacka oraz wiceministrowie Paulina Piechna-Więckiewicz i Henryk Kiepura. Podczas negocjacji przedstawiciele ZNP zaproponowali zmiany związane ze wzrostem wynagrodzenia zasadniczego oraz zmniejszeniem spłaszczenia wynagrodzeń na poszczególnych stopniach awansu zawodowego poprzez: – zwiększenie... View Article

The post 8 lutego odbędzie się druga tura negocjacji płacowych appeared first on ZNP.

4. 1 lutego 2024 r. odbyło się spotkanie uzgodnieniowe projektu rozporządzenia płacowego MEN z udziałem kierownictwa resortu edukacji oraz przedstawicieli oświatowych związków zawodowych. ZNP reprezentowali: prezes ZNP Sławomir Broniarz, wiceprezes ZG ZNP Urszula Woźniak oraz członkowie Zarządu Głównego ZNP Krzysztof Baszczyński, Elżbieta Markowska, Adam Młynarski i Edyta Książek. Natomiast ze strony MEN w spotkaniu uczestniczyli minister edukacji Barbara Nowacka oraz wiceministrowie Paulina Piechna-Więckiewicz i Henryk Kiepura. Projekt rozporządzenia W projekcie rozporządzenia MEN zmieniającego rozporządzenie ws. stawek wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli, ministerstwo edukacji zaproponowało następujące stawki minimalnego wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli z pierwszej grupy zaszeregowania płacowego (tj. posiadających tytuł zawodowy magistra z przygotowaniem pedagogicznym): nieposiadający stopnia awansu zawodowego (nauczyciel początkujący) – 4 908 zł nauczyciel mianowany – 5 057 zł nauczyciel dyplomowany – 5... View Article

The post MEN – ZNP: Spotkanie uzgodnieniowe 1.02.2024 appeared first on ZNP.

5. W czwartek 24 stycznia br. w Sejmie odbyło się pierwsze czytanie obywatelskiego projektu ustawy o zmianie ustawy Karta Nauczyciela (druk sejmowy nr 28). to inicjatywa Związku Nauczycielstwa Polskiego „Godne płace i wysoki prestiż nauczycieli”, której celem jest zmiana systemu wynagradzania nauczycieli – w taki sposób, by wysokość płac nauczycielskich była powiązana z wysokością przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce. Dzięki takiemu rozwiązaniu płace nauczycieli rosłyby wraz z zarobkami w innych branżach i nie byłyby uzależnione do decyzji polików z rządzącej w danym momencie ekipy. Prezes Związku Sławomir Broniarz przedstawił z mównicy sejmowej założenia obywatelskiego projektu zmieniającego system wynagradzania nauczycieli. Apelował o przyjęcie ustawy proponowanej przez ZNP. – Występuję w imieniu Komitetu Inicjatywy Ustawodawczej popierającej nasz projekt. Występuje również w imieniu 250 tys.... View Article

The post Sejm: Projekt ZNP „Godne płace…” skierowany do dalszych prac appeared first on ZNP.

6. Z ogromnym bólem i smutkiem żegnamy Piotra Skurę, dziennikarza i publicystę Głosu Nauczycielskiego. Piotr odszedł nagle, w wieku 46 lat. Jako dziennikarz Głosu Nauczycielskiego przez ponad 15 lat upominał się w swoich artykułach o najważniejsze sprawy nauczycieli i pracowników oświaty. Ceremonia pogrzebowa odbędzie się 31 stycznia o godz. 14:00 w Sulejówku.

The post Zmarł Piotr Skura dziennikarz Głosu Nauczycielskiego appeared first on ZNP.

7. Pierwsze czytanie inicjatywy obywatelskiej ZNP „Godne płace i wysoki prestiż nauczycieli” odbędzie się w Sejmie w czwartek 25 stycznia. Inicjatywa dotyczy powiązania wysokości wynagrodzeń nauczycieli z przeciętnym wynagrodzeniem w gospodarce. To jedyna szansa na stworzenie mechanizmu ustawowego, który zagwarantuje stały wzrost pensji nauczycielskich, wraz ze wzrostem zarobków poza oświatą. Zgodnie z harmonogramem obrad 4. posiedzenia Sejmu pierwsze czytanie obywatelskiego projektu ustawy o zmianie ustawy Karta Nauczyciela (druk nr 28) zostało zaplanowane w godzinach 12:30 – 15:00. Założenia projektu przedstawi w Sejmie prezes ZNP Sławomir Broniarz – przedstawiciel Komitetu Inicjatywy Ustawodawczej. Następnie wysłuchamy 10-minutowych oświadczeń w imieniu klubów i 5-minutowego oświadczenia w imieniu koła. Przypomnijmy, że inicjatywa ZNP została wniesiona do Sejmu w 2021 r. i trafiła do sejmowej „zamrażarki”, decyzją... View Article

The post „Godne płace i wysoki prestiż nauczycieli” w Sejmie! Pierwsze czytanie inicjatywy ZNP już w czwartek appeared first on ZNP.

8. 19 stycznia br. Związek Nauczycielstwa Polskiego otrzymał do zaopiniowania projekt rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej zmieniającego rozporządzenie ws. wysokości minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli, ogólnych warunków przyznawania dodatków do wynagrodzenia zasadniczego oraz wynagradzania za pracę w dniu wolnym od pracy. Ministerstwo edukacji zaproponowało następujące stawki minimalnego wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli z pierwszej grupy zaszeregowania płacowego (tj. posiadających tytuł zawodowy magistra z przygotowaniem pedagogicznym): nieposiadający stopnia awansu zawodowego (nauczyciel początkujący) – 4 908 zł nauczyciel mianowany – 5 057 zł nauczyciel dyplomowany – 5 915 zł Ministerstwo edukacji zaproponowało zmiany, w wyniku których minimalne stawki wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli z pierwszej grupy zaszeregowania płacowego wzrosną dla nauczycieli: nieposiadających stopnia awansu zawodowego (nauczycieli początkujących) – o 1 218 zł; mianowanych – o 1 167 zł;... View Article

The post Projekt rozporządzenia płacowego appeared first on ZNP.

9. ZNP przygotował plakat porównujący wcześniejsze emerytury i świadczenia kompensacyjne „Wcześniejsza emerytura czy świadczenie kompensacyjne? Porównaj nauczycielskie emerytury, zanim podejmiesz decyzję!” (PLAKAT TUTAJ). Porównujemy warunki, jakie trzeba spełnić, aby przejść na konkretne świadczenie, wysokość emerytury a także możliwość podjęcia pracy. Plakat będzie drukowany także w Głosie Nauczycielskim. ✅ Przypominamy także, że ZNP domaga się faktycznego przywrócenia art. 88 ustawy Karta Nauczyciela. W 2023 roku Związek Nauczycielstwa Polskiego zgłaszał korzystne dla nauczycieli poprawki do ustawy wprowadzającej nowe emerytury dla nauczycieli, ponieważ zaproponowane w ustawie emerytury stażowe nie są powrotem do wcześniejszych emerytur, które obiecywał minister edukacji Przemysław Czarnek. Związek proponował wówczas m.in.: zagwarantowanie, że emerytura stażowa nie będzie niższa od minimalnej, umożliwienie nauczycielom otrzymującym emerytury stażowe pracy w szkole na pełnym etacie... View Article

The post Porównaj nauczycielskie emerytury, zanim podejmiesz decyzję! appeared first on ZNP.

10. Związek Nauczycielstwa Polskiego w piśmie do Ministra Cyfryzacji z 16 stycznia 2024 roku wnioskuje o: włączenie nauczycieli przedszkoli i poradni psychologiczno-pedagogicznych do grupy nauczycieli uprawnionych do bonów na laptop, przyspieszenie objęcia bonami na laptop nauczycieli klas I – III szkół podstawowych oraz nauczycieli szkół ponadpodstawowych, rozpoczęcie dyskusji o koordynacji działań w zakresie cyfryzacji placówek oświatowych w kontekście tworzonej przez MEN Polityki Cyfrowej Transformacji Edukacji, spotkanie w celu omówienia powyższych tematów. LIST ZNP DO MC Warszawa, 16.01.2024 Sz.P. Krzysztof Gawkowski Wicepremier, Minister Cyfryzacji Szanowny Panie Ministrze, Związek Nauczycielstwa Polskiego apeluje o wprowadzenie zmian w ustawie z dnia 7 lipca 2023 r. o wsparciu rozwoju kompetencji cyfrowych uczniów i nauczycieli rozszerzających grupę uprawnionych do bonów na laptop o nauczycieli przedszkoli i Poradni... View Article

The post Wniosek ZNP do Ministerstwa Cyfryzacji dot. rozszerzenia grupy nauczycieli uprawnionych do bonu na laptop appeared first on ZNP.

BIURO ODDZIAŁU
uL. SIKORSKIEGO 3B,