Wiadomości z Zarządu Głównego

zgznp

Związek Nauczycielstwa Polskiego
  1. 1 lutego w Ministerstwie Edukacji i Nauki odbyło się spotkanie grupy roboczej powołanej w ramach Zespołu ds. statusu zawodowego pracowników oświaty. ZNP reprezentował wiceprezes ZG ZNP Krzysztof Baszczyński oraz członkowie ZG ZNP: Edyta Książek, Elżbieta Markowska, Adam Młynarski i Urszula Woźniak. Celem spotkania było: uzgodnienie projektu rozporządzenia zmieniającego rozporządzenie w sprawie wysokości minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli, ogólnych warunków przyznawania dodatków do wynagrodzenia zasadniczego oraz wynagrodzenia za pracę w dniu wolnym od pracy, zmiana przepisów w sprawie wcześniejszej emerytury dla nauczycieli, nowelizacja rozporządzenia w sprawie oceny pracy nauczycieli. Przedstawiciele ZNP przedstawili propozycję zwiększenia zasadniczego wynagrodzenia nauczycieli od 1 styczna 2023 r. o 15 proc., a nie jak proponuje ministerstwo edukacji o 7,8 proc. Przypominamy, że Związek Nauczycielstwa Polskiego podczas prac parlamentarnych... View Article

The post Spotkanie w MEiN ws. płac, wcześniejszych emerytur i oceny pracy nauczycieli i komentarz VIDEO appeared first on ZNP.

2. Uwagi ZNP do projektu rozporządzenia ws. warunków wynagradzania egzaminatorów. OPINIA ZNP Szanowny Pan Przemysław Czarnek Minister Edukacji i Nauki Związek Nauczycielstwa Polskiego przesyła następujące uwagi do projektu rozporządzenia Ministra Edukacji i Nauki zmieniającego rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 22 sierpnia 2019 r. w sprawie warunków wynagradzania egzaminatorów za udział w przeprowadzaniu egzaminów oraz nauczycieli akademickich za udział w przeprowadzaniu części ustnej egzaminu maturalnego 1.            ZNP wnosi o podwyższenie kwot wynagrodzenia za jednego zdającego (stawek procentowych) o co najmniej 0,5%. Kwoty wynagrodzenia za jednego zdającego nie uległy bowiem zmianie w porównaniu do ich wysokości określonej w treści załączników do rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 22 sierpnia 2019 r. w sprawie warunków wynagradzania egzaminatorów za udział w przeprowadzaniu egzaminów oraz... View Article

The post Uwagi ZNP do projektu rozporządzenia ws. wynagradzania egzaminatorów appeared first on ZNP.

3. 1 lutego 2023 r. o godz. 11.00 w Ministerstwie Edukacji i Nauki odbędzie się spotkanie grupy roboczej powołanej w ramach Zespołu ds. statusu zawodowego pracowników oświaty, w którym udział wezmą przedstawiciele oświatowych związków zawodowych. Przedmiotem spotkania będą podnoszone przez Związek Nauczycielstwa Polskiego kwestie dotyczące: uzgodnienia projektu rozporządzenia zmieniającego rozporządzenie w sprawie wysokości minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli, ogólnych warunków przyznawania dodatków do wynagrodzenia zasadniczego oraz wynagrodzenia za pracę w dniu wolnym od pracy (ZNP przedstawi propozycje korzystniejszych rozwiązań płacowych niż proponowane w tym projekcie), zmiany rozporządzenia w sprawie oceny pracy nauczyciela (projekt nowelizacji zgodny jest z postulatem ZNP – likwiduje wartości punktowe przy dokonywaniu oceny pracy!), zmiany przepisów w sprawie emerytury „stażowej” dla nauczycieli. Krzysztof Baszczyński, wiceprezes ZG ZNP:

The post VIDEO. Rozmowy z ministerstwem edukacji appeared first on ZNP.

4. Okręg Małopolski ZNP wystawił na aukcję tegorocznego finału #WOŚP weekendowy pobyt dla dwóch osób w NCWR Ciągłówka na zboczu Gubałówki! Zachęcamy do licytowania oraz udostępniania aukcji! https://allegro.pl/oferta/pobyt-weekendowy-w-zakopanem-13166956080?fbclid=IwAR0KyptubJlUeIZ5wHVeyIedA-zTCb9uRq-jXJaI21AIBSWd3_EO-UilQCg

The post Nauczyciele grają dla WOŚP appeared first on ZNP.

5. Rozpoczynają się wydarzenia związane z obchodami 78. rocznicy wyzwolenia niemieckiego nazistowskiego obozu koncentracyjnego i zagłady Auschwitz oraz z Międzynarodowym Dniem Pamięci o Ofiarach Holokaustu: grupa nauczycieli z całego świata m.in. z Polski, Izraela, Niemiec weźmie udział w oficjalnych obchodach 78. rocznicy wyzwolenia niemieckiego nazistowskiego obozu koncentracyjnego i zagłady Auschwitz. Przewodnim motywem 78. rocznicy będzie proces planowania, tworzenia i rozbudowy systemu odczłowieczenia i ludobójstwa w Auschwitz, który szczególnie mocno określiły słowa ocalałego Mariana Turskiego “Auschwitz nie spadło z nieba”. Szczegóły dotyczące obchodów oraz informacje organizacyjne znaleźć można na stronie 78.auschwitz.org. główne uroczystości rozpoczną się 27 stycznia w budynku tzw. Sauny na terenie byłego obozu Auschwitz II-Birkenau. Wydarzenie będzie w całości transmitowane w Internecie. W 2005 r. Organizacja Narodów Zjednoczonych uchwaliła dzień 27 stycznia Międzynarodowym... View Article

The post Międzynarodowy Dzień Pamięci o Ofiarach Holokaustu appeared first on ZNP.

6. Po interwencji ZNP, 1 lutego 2023 r. w Ministerstwie Edukacji i Nauki odbędzie się spotkanie grupy roboczej powołanej w ramach Zespołu do spraw statusu zawodowego pracowników oświaty, w którym udział wezmą przedstawiciele oświatowych związków zawodowych. Przedmiotem spotkania będą podnoszone przez Związek Nauczycielstwa Polskiego kwestie dotyczące: uzgodnienia projektu rozporządzenia zmieniającego rozporządzenie w sprawie wysokości minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli, ogólnych warunków przyznawania dodatków do wynagrodzenia zasadniczego oraz wynagrodzenia za pracę w dniu wolnym od pracy (ZNP przedstawi propozycje korzystniejszych rozwiązań płacowych niż proponowane w tym projekcie), zmiany rozporządzenia w sprawie oceny pracy nauczyciela (projekt nowelizacji zgodny jest z postulatem ZNP – likwiduje wartości punktowe przy dokonywaniu oceny pracy!), zmiany przepisów w sprawie emerytury „stażowej” dla nauczycieli. 13 stycznia 2023 r. Sejm przyjął propozycję ZNP, która... View Article

The post Ocena pracy: Projekt nowelizacji zgodny z postulatem ZNP – likwiduje wartości punktowe appeared first on ZNP.

7. – Informuję, że ustalona z Państwem regulacja umożliwiająca zatrudnianie w szkołach, do których uczęszcza co najmniej jeden uczeń z Ukrainy, osób korzystających z uprawnienia do nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, bez zawieszenia prawa do tego świadczenia, została już uchwalona. Kwestię tę reguluje ustawa z dnia 13 stycznia 2023 r. o zmianie ustawy o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa oraz niektórych innych ustaw. Ustawa ta została przekazana do podpisu Prezydenta – czytamy w liście ministra edukacji do ZNP z 24 stycznia 2023 r. To oznacza, że Sejm przyjął propozycję ZNP, która umożliwia powrót do pracy w szkole większej grupie nauczycieli pobierających świadczenia kompensacyjne. W pierwotnej wersji ustawy o świadczeniach kompensacyjnych nie było możliwości pracy w szkole w czasie pobierania kompensówki. Taką możliwość... View Article

The post Pobierasz kompensówkę? Już możesz pracować w szkole – Sejm uchwalił propozycję ZNP! appeared first on ZNP.

8. Związek Nauczycielstwa Polskiego wystąpił do Ministra Edukacji i Nauki o podjęcie rozmów z przedstawicielami ZNP na temat rozwiązań emerytalnych dla nauczycieli i możliwości wcześniejszego przejścia na emeryturę.  LIST ZNP DO MEiN Warszawa, 24 stycznia 2023 r.  Szanowny Pan Przemysław Czarnek  Minister Edukacji i Nauki Szanowny Panie Ministrze,  w związku z Pana medialną wypowiedzią na temat wypracowania założeń ustawy wprowadzającej nowe rozwiązania emerytalne dla nauczycieli („Mamy już wypracowane założenia ustawy i teraz będziemy o nich dyskutować ze związkami zawodowymi. Jest kilka kluczowych rzeczy do uzgodnienia”, „Gazeta Lubuska”, 21.01.2023), Związek Nauczycielstwa Polskiego występuje do Ministra Edukacji i Nauki o podjęcie rozmów z przedstawicielami ZNP na powyższy temat. Prosimy o wskazanie terminu spotkania dotyczącego projektowanych rozwiązań emerytalnych dla nauczycieli i możliwości wcześniejszego przejścia na emeryturę. ... View Article

The post List ZNP do MEiN ws. spotkania dot. wcześniejszych emerytur appeared first on ZNP.

9. Związek Nauczycielstwa Polskiego otrzymał projekt rozporządzenia Ministra Edukacji i Nauki zmieniający rozporządzenie ws. minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli, ogólnych warunków przyznawania dodatków do wynagrodzenia zasadniczego oraz wynagrodzenia za pracę w dniu wolnym od pracy. Projekt został przekazany okręgom ZNP do zaopiniowania (do 10 lutego br.). MEiN proponuje podwyżkę w wysokości 7,8 proc. Proponowany przez resort edukacji wzrost minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego dla nauczycieli z pierwszej grupy zaszeregowania płacowego (tj. posiadających tytuł zawodowy magistra z przygotowaniem pedagogicznym) wynosi dla nauczycieli: 1) nieposiadających stopnia awansu zawodowego (nauczycieli początkujących) – wzrost o 266 zł; 2) mianowanych – wzrost o 293 zł; 3) dyplomowanych – wzrost o 326 zł. Proponowana przez MEiN wysokość minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego: Poziom wykształcenia – tytuł zawodowy magistra z... View Article

The post Projekt rozporządzenia MEiN ws. wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli appeared first on ZNP.

10. Związek Nauczycielstwa Polskiego na przestrzeni lat z determinacją prowadził walkę o utrzymanie uprawnień emerytalnych nauczycieli. Obecnie Związek Nauczycielstwa Polskiego oczekuje na projekt zmian ustawowych, które przywrócą  nauczycielom prawo do emerytury bez względu wiek (art. 88 Karty Nauczyciela). Deklaracje w tej sprawie składane są od 2016 r., ostatnio złożył ją minister edukacji Przemysław Czarnek, w kontekście zapowiedzi zwolnienia 100 tys. nauczycieli. Jednocześnie minister edukacji wykorzystał temat wcześniejszej emerytury dla nauczycieli do kolejnej manipulacji faktami, dlatego ZNP przedstawia przebieg wydarzeń w tej sprawie: rok 1998 – Sejm przyjmuje nową ustawę o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, która pozbawia nauczycieli od 1 stycznia 2007 r. prawa do emerytury bez względu na wiek; rok 2003 – ZNP występuje do Ministra Gospodarki, Pracy... View Article

The post ZNP: Wcześniejsze emerytury dla nauczycieli appeared first on ZNP.

BIURO ODDZIAŁU
uL. SIKORSKIEGO 3B,