Wiadomości z Zarządu Głównego

zgznp

Związek Nauczycielstwa Polskiego
  1. O propozycjach, jakie przedstawił wczoraj (21.09.2021) minister Przemysław Czarnek mówi wiceprezes ZG ZNP Krzysztof Baszczyński, który uczestniczył w rozmowach z MEiN wraz z Urszulą Woźniak i Adamem Młynarskim. Propozycje MEiN w skrócie: podniesienie pensum i proporcjonalny do większej liczby godzin wzrost wynagrodzeń, likwidacja dodatku uzupełniającego, zastąpienie średnich wynagrodzeń przeciętnym wynagrodzeniem opartym o kwotę bazową określaną corocznie w ustawie budżetowej przez Sejm, nowy awans i nowa ocena pracy, nowy urlop (50 dni), praca w niepełnym wymiarze po podniesieniu pensum (bo nie dla wszystkich będą godziny na cały etat), likwidacja tzw. dodatku na start, zmniejszenie środków na dodatek wiejski (300 zł na zatrudnionego), mniejszy odpis na fundusz socjalny, wprowadzenie obowiązkowych 8 godzin poza pensum – powrót do godzin „karcianych”.

The post Rozmowy z MEiN 21 września – komentarz appeared first on ZNP.

2. W załączniku pismo OPZZ dotyczące możliwości odliczenia od dochodu składki związkowej TUTAJ.

The post Pismo OPZZ ws. możliwości odliczenia od dochodu składki związkowej appeared first on ZNP.

3. Przedstawiciele ZNP wezmą udział w rozmowach z ministerstwem edukacji, które odbędą się 21 września o godz. 13.00 w Ministerstwie Edukacji i Nauki. Związek Nauczycielstwa Polskiego domaga się wzrostu płac nauczycieli, który może zahamować pogłębiające się zjawisko braków kadrowych w szkołach i przedszkolach. Obecnie doświadczeni nauczyciele coraz częściej rezygnują z pracy, a nowi tuż po studiach nie są zainteresowani pracą w szkole w sytuacji, kiedy płace nauczycieli zaczynają się od kwoty 2949 zł brutto, a płaca minimalna w Polsce w 2022 roku ma wynieść 3010 zł. Związek Nauczycielstwa Polskiego przygotował gotowe projekty aktów prawnych zwiększające płace w oświacie – to obywatelska inicjatywa „Godne płace i wysoki prestiż nauczycieli”! Nasza propozycja polega na powiązaniu zarobków nauczycieli z przeciętnym wynagrodzeniem w gospodarce. Dzięki... View Article

The post ZNP: We wtorek, 21.09 rozmawiamy z MEiN appeared first on ZNP.

4. Dziś płace zasadnicze nauczycieli wynoszą (zgodnie z rozporządzeniem ministra edukacji): stażysty 2949 zł brutto nauczyciela kontraktowego 3034 zł brutto nauczyciela mianowanego 3445 zł brutto nauczyciela dyplomowanego – 4046 zł brutto. Minister Przemysław Czarnek od kilku dni mówi w wywiadach o miliardach złotych na podwyżki dla nauczycieli (m.in. ONET, 25.08.2021). Postanowiliśmy to sprawdzić, analizując projekt przyszłorocznego budżetu. Zapowiedzi szefa MEiN nie potwierdzają się – nie ma tych pieniędzy w przyszłorocznej subwencji oświatowej. W projekcie ustawy budżetowej określa się kwotę bazową dla nauczycieli. W projekcie ustawy budżetowej na rok 2022 jest ona taka sama, jak ta obowiązująca od 1 września 2020 r. i wynosi 3.537,80 zł. Jest to więc drugi rok zamrożenia kwoty bazowej dla nauczycieli w ustawie budżetowej. Oznacza to brak... View Article

The post Konferencja prasowa (6.09): Płace nauczycieli i braki kadrowe appeared first on ZNP.

5. Znasz nietuzinkowego nauczyciela, który zaraża pasją, jest autorytetem w swoim środowisku, a lekcje z nim to wielka przygoda? Uważnego wychowawcę, mądrego przewodnika młodych ludzi? Nie zwlekaj, zgłoś go do Konkursu Nauczyciel Roku lub towarzyszącego mu Konkursu Nauczyciel Jutr@! W tym roku Głos Nauczycielski już po raz 19. wybierze najlepszego nauczyciela w Polsce. A po raz pierwszy – razem w Fundacją Orange – także Nauczyciela Jutr@. Konkursy w pigułce: >> Uczestnikiem 19. edycji Konkursu Nauczyciel Roku i/lub Nauczyciel Jutr@ może być każdy, kto jest czynnym nauczycielem, bez względu na rodzaj placówki, w której pracuje (z wyjątkiem szkół wyższych), stopień awansu zawodowego, specjalność i staż pracy. >> Kandydatów na Nauczyciela Roku 2021 i Nauczyciela Jutr@ mogą zgłaszać m.in. dyrekcje placówek, koledzy z grona pedagogicznego, uczniowie, rodzice, organy prowadzące, kuratoria oświaty.... View Article

The post Nauczyciel Roku i Nauczyciel Jutr@ – to już ostatni dzwonek na zgłoszenia (do 10 września) appeared first on ZNP.

6. Dobrego i bezpiecznego nowego roku szkolnego oraz jak najwięcej lekcji w formie stacjonarnej! List prezesa ZNP z okazji rozpoczęcia roku szkolnego 2021/2022 Drodzy Nauczyciele i Pracownicy Oświaty! Rozpoczynamy nowy rok szkolny w poczuciu niepewności, nie wiedząc co przyniesie przyszłość i z jakimi wyzwaniami będziemy się mierzyć w związku z czwartą falą pandemii koronawirusa. Mam jednak nadzieję, że mimo tych trudności, jak najwięcej zajęć będzie mogło odbyć się w formie stacjonarnej. Życzę Wam dużo zdrowia i bezpiecznych warunków pracy. Pragnę Was również zachęcić do społecznej aktywności i udziału w obywatelskich akcjach na rzecz dobrej edukacji i wysokiego statusu zawodowego nauczycieli. Jako związek zawodowy konsekwentnie upominamy się o prawa pracownicze i godność nauczycieli. Także o godność w wymiarze finansowym. Pod koniec sierpnia... View Article

The post Życzenia i list z okazji rozpoczęcia roku szkolnego 2021/2022 appeared first on ZNP.

7. Ruszyła akcja społeczna Wolna Szkoła: czerwona ekierka symbolem obywatelskiego sprzeciwu wobec rządowych zmian w oświacie! 1 września zaczyna się nowy rok szkolny, w którym szkoła zmieni się nie do poznania. Rząd chce odebrać szkołom, a tym samym dzieciom i rodzicom, wolność wyboru i krytycznego myślenia, nauczyć nietolerancji, oportunizmu i konformizmu. Cofnąć szkołę do minionego stulecia. Nie pozwólmy na to – mówią organizatorzy i ­organizatorki kampanii społecznej Wolna Szkoła. Podczas wakacji rząd przygotował radykalne zmiany przepisów dotyczących funkcjonowania szkoły. Mogą one zostać uchwalone przez Sejm już we wrześniu. Rząd chce odebrać rodzicom i samorządom lokalnym wpływ na szkoły. Poddać dyrektorów i nauczycieli bezpośredniej ministerialnej kontroli. Karać za niezależność, samodzielność i twórcze myślenie. Usuwać niewygodnych dyrektorów i obsadzać placówki posłusznymi władzy funkcjonariuszami.... View Article

The post Akcja społeczna “Wolna szkoła” appeared first on ZNP.

8. 23 sierpnia 2021 roku Marszałek Sejmu RP wydała postanowienie o przyjęciu zawiadomienia o utworzeniu Obywatelskiego Komitetu Inicjatywy Ustawodawczej popierającego projekt ustawy o zmianie ustawy Karta Nauczyciela.   To oznacza, że możemy zbierać podpisy pod obywatelską inicjatywą „Godne płace i wysoki prestiż nauczycieli”! Podpisy zbieramy do 31 października br. (włącznie). Zebrane wykazy z podpisami (po sprawdzeniu poprawności ich wypełnienia!) Okręgi ZNP powinny sukcesywnie przekazywać do Biura Zarządu Głównego ZNP (z dopiskiem na kopercie: Zespół Organizacji i Współpracy; Inicjatywa – podpisy) najpóźniej do 5 listopada 2021 roku. Dzisiaj nauczycielskie wynagrodzenia rozpoczynają się od stawek na poziomie płacy minimalnej i wielu nauczycieli rezygnuje z pracy z powodu zbyt niskich płac. Nasza propozycja polega na powiązaniu zarobków nauczycieli z przeciętnym wynagrodzeniem w gospodarce. Dzięki temu pensja nauczycieli będzie... View Article

The post Rusza zbiórka podpisów pod obywatelską inicjatywą „Godne płace i wysoki prestiż nauczycieli” appeared first on ZNP.

9. Związek Nauczycielstwa Polskiego przygotował opinię do projektu ustawy o zmianie ustawy – Prawo oświatowe oraz niektórych innych ustaw. Związek Nauczycielstwa Polskiego negatywnie opiniuje zmiany. Warszawa, 18 sierpnia 2021 r. Szanowny Pan Przemysław Czarnek Minister Edukacji i Nauki Związek Nauczycielstwa Polskiego przesyła opinię do projektu ustawy o zmianie ustawy – Prawo oświatowe oraz niektórych innych ustaw (projekt z 20 lipca 2021 r.). I. Głównym założeniem nowelizacji jest zdecydowane zwiększenie kompetencji kuratora oświaty na gruncie ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe (tekst jedn. Dz.U. z 2021 r. poz. 1082 ze zm.) – dalej u.p.o. Zdaniem Związku Nauczycielstwa Polskiego większość zaproponowanych zmian narusza zakres ustrojowego podziału kompetencji organów prowadzących szkoły i wykracza zdecydowanie poza kompetencje kuratora oświaty jako organu nadzoru... View Article

The post Opinia ZNP do projektu ustawy o zmianie ustawy – Prawo oświatowe (z 20 lipca br.) appeared first on ZNP.

10. Nie jest prawdą, jak napisał portal www.dziennik.pl, a w ślad za nim także www.gazetaprawna.pl, że wg prezesa ZNP: „Niezaszczepione osoby powinny być odsunięte od bezpośredniego funkcjonowania w szkole”. Prezes ZNP nie udzielił takiego komentarza. Tekst jest nieprawdziwy i jak wyjaśnił jego autor powstał przez pomyłkę – stanowisko Polskiej Akademii Nauk ws. obowiązkowych szczepień nauczycieli zostało przypisane prezesowi ZNP. Chodzi o fragment stanowiska PAN przytoczonego przez PAP: „Niezaszczepione osoby z grona pedagogicznego i pomocniczego powinny być odsunięte od bezpośredniego funkcjonowania w szkole w czasie pandemii, szczególnie w okresach jej nasilenia – brzmiała treść rekomendacji zespołu doradczego ds. COVID-19 przy prezesie PAN”, który został błędnie przypisany prezesowi ZNP. Ta nieprawdziwa wiadomość została już usunięta przez portale – www.dziennik.pl i www.gazetaprawna.pl. Aktualnie na... View Article

The post Sprostowanie dotyczące wypowiedzi prezesa ZNP nt. szczepień nauczycieli appeared first on ZNP.

BIURO ODDZIAŁU
uL. SIKORSKIEGO 3B,