Wiadomości z Zarządu Głównego

zgznp

Związek Nauczycielstwa Polskiego
  1. Першої неділі жовтня в Україні відзначають День працівника освіти. Традиційно вітають учителів, викладачів, працівників дошкільних і позашкільних навчальних закладів. Цьогоріч свято не таке, як завжди.У вашій країні йде війна, війна за свою землю, за своїх дітей, за своє майбутнє у вільній соборній незалежній і демократичній країні. Ми віримо, що Україна переможе в цьому протистоянні різних світів, ідеологій! На цьому фронті ведуть свою війну й  освітяни України. Саме ви всупереч обстрілам, повітряним тривогам, зруйнованим чи пошкодженим приміщенням навчальних закладів, всупереч віддалі від рідного дому, перебуваючи в зоні бойових дій чи далеко за межами країни,  щоденно віддаєте школярам, студентам скарби своїх знань, вселяєте віру в їхні сили, вчите долати труднощі та здобувати перемоги.  Ви вчитеся постійно самі, освоюєте нові технології дистанційного навчання,... View Article

The post З Днем працівника освіти України! appeared first on ZNP.

2. 29 września 2022 r. Związek Nauczycielstwa Polskiego wystosował do ministra edukacji kolejne zaproszenie na spotkanie z ZNP w dniu 17 października br. Na wcześniejsze spotkanie z ZNP minister edukacji nie przyszedł. 21 września br. ZNP przesłał do MEiN zaproszenie dla ministra Przemysława Czarnka na spotkanie z kierownictwem Związku we wtorek, 27 września br. Do rozmowy jednak nie doszło. Pół godziny przed planowanym spotkaniem zamiast ministra do siedziby Związku dotarł mail z listem z biura szefa MEiN: “W odpowiedzi na pismo nr BP/079/24/SB/22 z dnia 21 września br. uprzejmie informuję, że ze względu na inne zobowiązania służbowe Pan Minister Przemysław Czarnek nie może wziąć udziału w spotkaniu Kierownictwa ZNP. Mając na uwadze powyższe, bardzo proszę o zaproponowanie innego terminu spotkania”. Wcześniej... View Article

The post Zapraszamy ministra edukacji – po raz kolejny – na spotkanie appeared first on ZNP.

3. 28 września 2022 r. odbyło się spotkanie kierownictwa Związku z Panią Elżbietą Witek Marszałek Sejmu w sprawie proponowanych przez ZNP rozwiązań prawnych związanych z: – nowelizacją ustawy o świadczeniach kompensacyjnych i wykreślenia zakazu pracy w szkole, – obywatelską inicjatywą ustawodawczą „Godne płace i wysoki prestiż nauczycieli”. Projekt ten polega na powiązaniu zarobków nauczycieli z przeciętnym wynagrodzeniem w gospodarce. 9 lutego 2022 r. odbyło się w Sejmie pierwsze czytanie obywatelskiej inicjatywy ustawodawczej, – obywatelską inicjatywą ustawodawczą „Płace nauczycieli z budżetu państwa”. Projekt ten dotyczy finansowania wynagrodzeń nauczycieli w formie dotacji celowej z budżetu państwa. 15 kwietnia 2020 r. odbyło się w Sejmie pierwsze czytanie tego projektu. Pani Marszałek Sejmu Elżbieta Witek wyraziła zainteresowanie aktualną sytuacją nauczycieli i systemu oświaty oraz proponowanymi... View Article

The post Spotkanie ZNP z Marszałek Sejmu appeared first on ZNP.

4. 1 września 2022 r. ZNP uruchomił pogotowie protestacyjne w szkołach, przedszkolach i placówkach oświatowych. To nasz alert dla edukacji! Nie zgadzamy się na: braki kadrowe, wakaty, zastępstwa przeładowaną podstawę programową zbyt liczne klasy widmo zdalnego nauczania lub zimnych klas nowy niekorzystny awans zawodowy gigantyczną inflację, która pochłania nasze pensje i brak podwyżek w tym roku nastawianie społeczeństwa przeciwko nauczycielom kłamstwa na temat pracy nauczycieli i zarobków oszczędności edukacyjne. Protestujemy, bo rząd jest głuchy na nasze propozycje. Protestujemy, bo rząd nic nie robi, by zwiększyć atrakcyjność zawodu nauczyciela i zahamować falę odejść z zawodu. Nasze pensje pochłania galopująca inflacja, która przekroczyła już 16%. Niskie wynagrodzenia w połączeniu z drożyzną sprawiają, że coraz trudniej utrzymać się z nauczycielskiej pensji. Wynagrodzenie zasadnicze nauczycieli... View Article

The post Pogotowie protestacyjne to nasz alert dla edukacji! appeared first on ZNP.

5. 28 września o godz. 13.00 z inicjatywy ZNP odbędzie się spotkanie kierownictwa Związku z panią Elżbietą Witek Marszałek Sejmu w sprawie dwóch obywatelskich projektów #ZNP dotyczących: – zatrudnienia w szkołach – zrównania wynagrodzeń nauczycieli ze średnim wynagrodzeniem w gospodarce (“Godne płace i wysoki prestiż nauczycieli”). Chodzi o dwa projekty autorstwa ZNP. 18 listopada 2021 r. złożyliśmy w Sejmie 250 tysięcy podpisów pod obywatelską inicjatywą „Godne płace i wysoki prestiż nauczycieli”! Obecnie nauczycielskie wynagrodzenia rozpoczynają się od stawek na poziomie płacy minimalnej i wielu nauczycieli rezygnuje z pracy z powodu zbyt niskich płac. Nasza propozycja polega na powiązaniu zarobków nauczycieli z przeciętnym wynagrodzeniem w gospodarce. Dzięki temu pensja nauczycieli będzie rosła wraz z rosnącym PKB. Przyjęcie propozycji ZNP oznaczałoby, że płaca zasadnicza... View Article

The post Spotkanie ZNP z Marszałek Sejmu appeared first on ZNP.

6. Pogotowie Protestacyjne! Okręg Śląski ZNP w ramach pogotowia protestacyjnego wystąpił z pomysłem, by w dniach 26-30 września nauczyciele w całej Polsce zrezygnowali z pracy na własnym sprzęcie. Nauczycielu, Nauczycielko, nie sponsoruj swojego miejsca pracy!  Pracodawca powinien zapewnić wszystkie niezbędne materiały i sprzęt potrzebny do pracy w szkole, przedszkolu i placówce! Tak jest w innych branżach!   Rodzicu! Czy wiesz, że nauczyciel sponsoruje swój zakład pracy?   Z własnej kieszeni finansuje zakup wielu materiałów edukacyjnych i piśmienniczych, często pracuje na własnym sprzęcie, dzwoni do rodziców z prywatnego telefonu?  #Protest #PogotowieProtestacyjne #Edukacja #GodnePłace #WysokiPrestiż #ZNP

The post Nauczycielu, Nauczycielko, nie sponsoruj swojego miejsca pracy! appeared first on ZNP.

7. W nawiązaniu do medialnych wypowiedzi ministra edukacji na temat rozmów ze Związkiem Nauczycielstwa Polskiego, zapraszamy Pana Ministra na spotkanie z kierownictwem ZNP we wtorek, 27 września 2022 roku o godz. 9.00 w warszawskiej siedzibie Związku przy ul. Smulikowskiego 6/8. EDIT: Pół godziny przed planowanym spotkaniem otrzymaliśmy wiadomość mailową z Biura Ministra: „W odpowiedzi na pismo nr  BP/079/24/SB/22 z dnia 21 września br. uprzejmie informuję, że ze względu na inne zobowiązania służbowe Pan Minister Przemysław Czarnek nie może wziąć udziału w spotkaniu Kierownictwa ZNP. Mając na uwadze powyższe, bardzo proszę o zaproponowanie innego terminu spotkania”. LIST ZNP Pan Przemysław Czarnek Minister Edukacji i Nauki Szanowny Panie Ministrze, w nawiązaniu do Pana medialnych wypowiedzi na temat rozmów ze Związkiem Nauczycielstwa Polskiego, zapraszamy... View Article

The post ZNP: Zaprosiliśmy ministra edukacji na spotkanie i nie przyszedł appeared first on ZNP.

8. 15 września 2022 roku Związek Nauczycielstwa Polskiego i Forum Związków Zawodowych powołały Międzyzwiązkowy Komitet Protestacyjny. Strony są otwarte na przystąpienie do porozumienia Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ Solidarność.

The post Zapraszamy do współpracy pozostałe związki zawodowe appeared first on ZNP.

9. Trwają spotkania konsultacyjne modelu wypracowanego w ramach projektu „Koordynatorzy działań edukacyjnych w zakładach pracy” realizowanego wspólnie przez ZNP, OPZZ i szwedzką konfederację TCO. Za nami konsultacje z ekspertami, związkowcami i edukatorami, które odbyły się w Olsztynie, Białymstoku, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, Katowicach, Opolu i Wrocławiu. Dziękujemy wszystkim za udział i konstruktywne propozycje. Celem projektu jest przygotowanie i przeszkolenie do pełnienia funkcji koordynatora działań edukacyjnych w zakładach pracy przedstawicieli partnerów społecznych. Do pełnienia tej roli zostały wybrane osoby pełniące funkcje związkowe w swoim miejscu pracy i mające kontakt z pracownikami. Wypracowany model działania będzie wdrażany na skalę ogólnopolską w perspektywie finansowej EFS 2021-27. Rolą koordynatora będzie promowanie idei uczenia się przez całe życie. Działania, jakie koordynator będzie podejmował będą istotne zarówno z punktu... View Article

The post Zaproszenie na spotkania konsultacyjne w ramach projektu „Koordynatorzy działań edukacyjnych w zakładach pracy” appeared first on ZNP.

10. Ministerstwo edukacji stale posługuje się w debacie publicznej wykresami przedstawiającymi średnie wynagrodzenie nauczycieli nie informując, że jest to termin stworzony na potrzeby księgowych a nie średnia pensja! To teoretyczna konstrukcja prawna składająca się z wielu elementów, których część nawet nie jest wynagrodzeniem, jak odprawy emerytalne i rentowe. Średnie wynagrodzenie jest przez to sztucznie zawyżone (i dlatego chętnie pokazywane przez MEiN, co widzimy oglądając resortowe prezentacje i grafiki). Średnie wynagrodzenie nauczycieli to nie średnia, którą znamy z lekcji matematyki! Kwot średniego wynagrodzenia nauczycieli tych w żaden sposób nie można utożsamiać z nauczycielską pensją. Wynagrodzenie średnie obejmuje wszystkie składniki wynagrodzenia, jakie są określone w Karcie Nauczyciela. Indywidualna pensja nauczyciela, wypłacana co miesiąc, nigdy nie obejmie wszystkich składników wchodzących w skład tzw. średniego... View Article

The post Średnie wynagrodzenie nauczycieli to nie średnia pensja appeared first on ZNP.

BIURO ODDZIAŁU
uL. SIKORSKIEGO 3B,