19 listopada 2015 r. odbyło się I Międzyoddziałowe szkolenie zorganizowane przez Klub Młodego Nauczyciela działający przy Związku Nauczycielstwa Polskiego Oddział w Giżycku. W spotkaniu tym uczestniczyli członkowie KMN z Giżycka oraz Sokółki.

Uczestnicy doskonalili swoją wiedzę oraz warsztat pracy w następującym zakresie:

1. Media społecznościowe.
  2. Cyberprzemoc.
  3. Uprawnienia Rady pedagogicznej.
  4. Korzystanie z platformy Learning apps – tworzenie gier edukacyjnych.

W dobie zachodzących zmian bardzo ważną rolę odgrywa świadomość nauczycieli z korzyści, ale również i zagrożeń wynikających z ogólnodostępnego i wszechobecnego Internetu. Młodzi nauczyciele będący przewodnikami dzieci i młodzieży doskonalili swoje umiejętności w wykorzystaniu Internetu w procesie przekazywania i zdobywania wiedzy przez uczniów. W dzisiejszych czasach nie można obejść się bez technologii informacyjnej, nie możemy jej przeceniać, ale także nie możemy polegać tylko i wyłącznie na niej, co wspaniale pokazały Koleżanki prowadzące szkolenia. Będąc świadomymi i odpowiedzialnymi pedagogami, nie poprzestaniemy na jednym szkoleniu, lecz będziemy ciągle doskonalić się, wychodząc naprzeciw potrzebom współczesnego świata oraz edukacji.