W dniach 13-15.11.2015 r. członkowie zarządu Klubu Młodego Nauczyciela, działającego przy Związku Nauczycielstwa Polskiego Oddział Giżycko, uczestniczyli w VII Międzyokręgowym Szkoleniu Klubów Młodego Nauczyciela w Warszawie.

W tym czasie Panie spotkały się z prezesem ZNP Panem Sławomirem Broniarzem. Prelegent przedstawił zebranym, głównie młodym nauczycielom, niebezpieczeństwa wynikające ze zmieniającej się obecnie sytuacji politycznej kraju. Zwrócił uwagę na zagrożenia wynikające z planowanego wygaszania gimnazjów oraz wstrzymania naboru sześciolatków do klas pierwszych szkoły podstawowej. Podkreślił jak ważna jest jedność całej nauczycielskiej społeczności, która musi przede wszystkim walczyć o dobro swoich uczniów i własną stabilizację zawodową. Zauważył też, że
w obecnych czasach ciężko jest być nauczycielem. Ciągłe zmiany, kolejne reformy oświaty, niekończące się doskonalenia zawodowe – jego zdaniem - nie wpływają na lepszy obraz polskiej oświaty.

Poza wypowiedziami przedstawicieli Zarządu Głównego ZNP członkinie giżyckiego KMN wysłuchały wiceprezesa Centralnego Klubu Młodego Nauczyciela – Pana Macieja Sikuta, który przedstawił sytuację polskiej oświaty w województwie warmińsko – mazurskim.

Podczas tego weekendu koleżanki: Magdalena Czaus, Marta Fedusio, Anna Górska i Mariola Szerenos uczestniczyły w następujących szkoleniach:

• Prawa i obowiązki nauczycieli jako członków RAD PEDAGOGICZNYCH.
  • Prawo pracy „Mobbing w pracy”.
  • Zmiany w prawie dotyczące funkcjonowania oświaty – Ustawa o Systemie Oświaty i Ustawa „Karta Nauczyciela”.
  • Jak zachęcić młodych nauczycieli do aktywnej działalności na rzecz oświaty.

Z uwagi na wagę poruszonej, podczas VII Międzyokręgowego Szkolenia Klubów Młodego Nauczyciela, tematyki, uczestniczki zaplanowały organizację szkolenia dla pozostałych członków KMN Oddział Giżycko.

Anna Górska