5-cio letnią kadencję w OSEiR ZNP wieńczy oczywiście zebranie sprawozdawczo-wyborcze. 16-go lutego ponad 90 osób + grupa z Rynu zebrało się w gościnnym internacie ZSEi I. Zebranie zaszczyciła zaproszona prezes Oddziału kol. Janina Rusznicka. Zebranie poprowadził bardzo sprawnie kol. Ryszard Błoszko.

Ustępująca przewodnicząca kol. Teresa Paszkiewicz zapoznała zebranych ze sprawozdaniem z ostatnich pięciu lat działalności. Również kol. Zbigniew Kordowski przedstawił sprawozdanie koła ryńskiego. Sprawozdanie zostało przyjęte przez ogół zebranych.Pierwszą czynnością wyborczą był wybór przewodniczącego. Niestety nikt nie zgłosił kandydatury na nowego przewodniczącego. W takiej sytuacji nie wybrano przewodniczącego a przystąpiono kolejno do wyboru zarządu ,delegatów na konferencję oddziałową, delegatów na konferencję oddziału woj. sekcji w Olsztynie oraz członka komisji rewizyjnej. Komisje wniosków i wyborcza przystąpiły do sprawnej pracy. W trakcie liczenia głosów podziękowano ustępującej przewodniczącej kol. Teresie Paszkiewicz.Serdecznie podziękowano jej za trzy kadencje przewodniczenia sekcji. Nowo wybrany zarząd (kol. Cz.Masiejczyk, T.Korsak,H.Szałtanowicz, Z.Kołodziej, S. Jankowska, M.Girulska-Gago, H. Cimoch, I. Karło, J. Chmielewska, R. Palińska i M. Dawidowicz poproszony został o przybycie 20 lutego na zebranie do klubu nauczyciela w celu ukonstytuowania się. Zebranie w dniu 20 lutego nie przyniosło  podziewanego rozwiązania problemu wyboru przewodniczącego. Kol. Ryszard Błoszko zaproponował powołanie 6 osobowego zarządu a funkcję po. przewodniczącego zgodzili się pełnić na rok kol. Dawidowicz i kol. Korsak.Pozostali członkowie zarządu : kol. Palińska, kol. Chmielewska, kol. Kołodziej i kol. Szałtanowicz zgodzili się

wspomagać pracę sekcji. W miesiącu marcu niespodziewanie akces kandydowania na przewodnicząca zgłosiła ponownie kol.Teresa Paszkiewicz. Ponieważ okres wyborczy kończył się z końcem marca zarząd zdecydował o ponownych wyborach przewodniczącego. W dniu 30 marca w internacie ZSEiI powrócono do wyboru przewodniczącego sekcji.Jedynym kandydatem była wieloletnia przewodnicząca sekcji Teresa Paszkiewicz. Blisko 80 członków związku wybrało jednogłośnie Teresę Paszkiewicz na kolejną 5-cio letnią kadencję. Dodatkowo wybrano kol.Dawidowicza na delegata na konferencję w Olsztynie. Życzymy nowo wybranej przewodniczącej oraz zarządowi sekcji owocnej pracy dla dobra ZNP.

zdjęcia: R.Palińska oraz M.Dawidowicz

tekst: M.Dawidowicz